Astrologisk matguide för varje stjärntecken
Prova att följa stjärnorna nästa gång du bestämmer vad du skall bjuda på för mat och laga något som garanterat passar just ditt middagssällskaps stjärntecken. Med hjälp av denna guide får du reda på vilken mat som lockar varje stjärntecken extra mycket.
Väduren (21 mars-19 april)
Den impulsiva och stolta väduren tycker om heta rätter med djärva ingredienser såsom chili, vitlök och barbecuesås. Maten glider extra lätt ner med ett pepprigt och aromatiskt shiraz eller Syrah vin. Vädurar har en tendens att tappa intresset snabbt så satsa hellre på en flerrätters måltid fram för en enda rätt eller servera en måltid som kräver lite aktivitet från väduren såsom en fondue. Vädurar är också svaga för choklad så varför inte slå två flugor i en smäll och servera choklad fondue!
Oxen (20 April - 20 maj)
Oxen är en riktigt livsnjutare och mat är inget undantag. Oxen har en stor känslomässig passion för god mat, speciellt om den är vackert arrangerad. En saftig och rejäl köttbit, gärna oxfile med rostade potatis eller rotfrukter i ugn får det formligen att vattnas i munnen på Oxen, har du toppat det hela med garnering och vackra tillbehör har du Oxen som i en liten ask. Som avslutning kommer en lyxig chokladmousse tillsammans med ett fylligt och gott Cabernet vin få Oxen att sucka av välbehag.
Tvillingarna (21 maj - 20 juni)
Tvillingen är pratsam och underhållande vilket gör tvillingen till en perfekt middagsgäst. När det kommer till mat är Tvillingen oftast lätt att behaga då de inte är så kinkiga med maten. Men deras nyfikenhet och experimentslust gör att mat från fjärran länder är extra lockande. Även plockmat och smårätter såsom tapas och meze sätter fart på smaklökarna på Tvillingen då de gillar variationen och mångfalden med flera samtidiga rätter. Ett sprudlande Pinot Grigio vin passar fint till den bubblande tvillingen.
Kräftan (21 juni - 22 juli)
Kräftan är det tecken som mest förknippas med hem och tradition. De älskar intima och mysiga omgivningar, speciellt om de sitter mjukt och ombonat. Så skippa middagsbordet och låt kräftan få krypa upp i din soffa, tänd några levande ljus och servera något klassiskt gott såsom en riktig räkfrossa med skaldjur, en god ost, vitt bröd och citron eller prova rätter från det franska eller italienska köket. En frasig löksoppa med ostgratinering, en krämig pasta och vitlöksbröd får kräftan ur skalet. Servera gärna ett gott Chardonnay vin till så tindrar snart kräftans ögon ihop med ljusen.
Lejonet (23 juli - 22 augusti)
Lejonet älskar påkostad och lyxig mat i överflöd. Starka, fylliga smaker såsom vällagat kött, curryrätter med sting eller delikatesser såsom kaviar får lejonet på humör. Satsa på ett dignande bord med mycket tillbehör och ett överdådigt dukat bord där lejonet får sitta på hedersplatsen så har du snart en kurrande kisse som i en ask. Som dryck passar något fint årgångsvin såsom en klassisk Bordeaux. När vinet är slut, överaska gärna med karaoke eller pardans så går ditt lejon snart upp i välmående spinn.
Jungfrun (23 augusti - 22 september)
Jungfrun gillar naturlig och ren mat, gärna ekologiskt odlad. De är ofta kunniga inom slow food och annan nyttig mat och de har höga krav på kvalitet och är ganska kräsna med vad de stoppar i sig. Satsa på närodlade råvaror gärna inhandlade direkt från odlaren. Köp några krukor med färska örter och grönsaker som du kan ha som diskret rekvisita i bakgrunden. En sprillans fräsch sallad, med pikanta inslag som späda maskrosblad från din egen trädgård tillsammans med ett stramt Riesling vin får din Jungfru i rätt stämning.
Vågen (24 september till 22 oktober)
Vågen gillar stilfulla smaker och är inte rädda för att utforska okänd mat, huvudsaken är att de får dela måltiden med någon annan. Om du anstränger dig lite extra och gör någon komplex eller avancerad rätt såsom en vilt inspirerad gryta får du tillfredställd Våg. Servera din mat i harmonisk omgivning och se till att det finns gott om tillfälle för din Våg att känna sig välkommen och omhuldad. Vågen är kanske också det tecken som är svagast för sötsaker så glöm inte efterrätten. En tropisk fruktdessert med ett vitt vintage bourgogne vin får vågen att kuttra av förtjusning.
Skorpionen (23 oktober - 21 november)
Skorpionen har ett passionerat intresse för god mat. De är oftast ypperliga finsmakare med mycket känsliga smaklökar som kräver komplexa och genomtänkta smakupplevelser. Satsa på spännande rätter med sting och fräscha smaker av kryddnejlika, persilja, koriander eller gräslök. En ostbricka passar fint som dessert, gärna med någon smakrik ost såsom roqueford och tillbehör såsom ljungdoftande honung samt ett kryddigt rött Malbec vin får skorpionen att glöda.
Skytten (22 november - 21 december)
Skytten är en riktig vagabond som uppskattar exotisk och doftande mat från världens alla hörn. De är extra förtjusta i mat de inte provat på eller annorlunda rätter. Något marockanskt såsom en mustig lamgryta med spännande kryddning och gärna exotiska tillbehör som ni med fördel äter ute i det fria faller gissning skytten helt i smaken. Eller fylligt Côtes-du-Rhone vin slinker nog också tacksamt ner i en nu mycket förnöjd Skytt.
Stenbocken (22 december - 19 januari)
Stenbocken gillar traditionell och vällagad mat. De vill ha hög klass på råvarorna och maten får gärna kostat det där lilla extra, speciellt om någon annan står för notan. En kobebiff hade troligtvis fått din Stenbock att vrida sig av förtjusning, men för de med lite mindre spenderkassa kan en mör oxfilé med smörslungade kantareller och krispig potatisgratäng få igång smaklökarna på Stenbocken. Stenbocken är också mycket förtjusta i välvalda drycker och ett ansett och choklad doftande rödvin från Napa Vally Cabernets borde få en nu förtjust stenbock att gnugga händerna av lycka.
Vattumannen (20 januari-18 februari)
En vattuman är oftast ett uppskattat inslag på en middag då de gillar att umgås och är nyfikna och spirituella. När det kommer till mat är de också nyfikna men de får inte bli för äventyrligt och utflippat utan gör något lagom komplicerat och gärna mat som till viss del vattumannen själv får kombinera. En buffé med god plockmat såsom pastasalld, laxsnittar, ägghalvor med fyllning, marinerade vitlökar, heta tigeräkor etc.. får din vattuman god och glad. Med ett glas torrt vitt Albarino vin från spanien i handen är Vattumannen snart i sitt esse.
Fiskarna (19 februari - 20 mars)
Fisken har en särskild förkärlek till fisk och skaldjursrätter och de uppskattar om du lägger lite extra tid på att midagen är kreativ och fantasifull. Tänd några levande ljus, strö vilda blomblad över bordet och låt stämningsfylld musik spela svagt i bakgrunden så har du redan där samlat plusspoäng. Prova att server en lövtunn tonfisk carpaccio med pesto, eller ostgratinerad hummer. Som varmrätt passar en smakrik skaldjurpasta eller grillad fisk perfekt. Ett mjuk men ändå lite kryddig medelhavsvin såsom en Monastrell blir pricken över iet och får din Fisk att smälta av lycka.
Artikel skriven av Aurora